1. Contenuto della pagina
  2. Menu principale di navigazione
  3. Menu di sezione
Contenuto della pagina

Zakaj je potrebno piti veliko vode?

 

Voda je  pravo dietetično hranilo, brez katerega ni mogoče govoriti o zdravi prehrani. Je ključni dejavnik v veliko pomembnih procesih, ki se dogajajo v našem telesu, kot so na primer prebava, diureza (proces nastajanja in izločanja seča v ledvicah ) ter prenos hranljivih snovi v celice. Voda omogoča tudi uravnavanje telesne temperature s pomočjo potenja. Skrbi za navlaženost pljučnih tkiv, oči in kože ter jih tako ščiti in omogoča njihovo pravilno delovanje.  Je bogata z mikrohranili, kot so vitamini in minerali, ampak nima kalorij. Pomembno je, da je ne le pijemo, temveč da jo predvsem zaužijemo, tako da izberemo živila, ki jo vsebujejo. V sadju, zelenjavi in mleku je namreč do 85% vode; v mesu, ribah, jajcih in svežih sirih je je 50% -75%; testenine in riž pa vsebujejo 60% -65% deleža vode. Izdelki,  pripravljeni v pečici, kot sta kruh in pica, spadajo med hrano, ki vsebuje najmanj vode. Vsebujejo je le 20%-40%.

ZA TISTE, KI ŽELIJO OSTATI V DOBRI TELESNI FORMI


Spiti najmanj 1l vode na dan pripomore k prečiščevanju telesa,  odpravi odpadne snovi in toksine. Poleg tega dva kozarca vode pred obrokom pomagata zmanjšati apetit in tako pomaga tistim, ki želijo slediti nizkokalorični dieti.

ALI NAM LAHKO ŠKODI, ČE POPIJEMO PREVEČ VODE?

V zadnjem času se v znanstvenih krogih veliko govori o tem, katere koristi prinaša pitje velikih količin vode oziroma ali je tako početje v resnici zdravju škodljivo.

Na italijanski fundaciji Umberto Veronesi so sledečega mnenja: »pomembno  je predvsem izenačiti«. »Voda, ki jo v telo vnašamo s prehrano in pijačo, je osnovno hranilo.«, razlaga Valeria del Balzo. Pri Ameriškem nefrološkem društvu trdijo, da ni znanstvenih dokazov, ki bi potrjevali dobrodejnost pitja velikih količin vode, vendar je pomembno, da vzdržujemo stalno raven količine vode v telesu. »Torej, izenačiti vnose in izgube.«

 
Zeliščni inštitut L'Angelica - Coswell S.p.A. P.IVA IT00708541206
  1. Privacy Policy
  2. Cookies Policy
© Copyright 2014 - credits