Voda je pravo dietetično
hranilo, brez katerega ni mogoče govoriti o zdravi prehrani.
Je ključni dejavnik v veliko pomembnih procesih, ki se dogajajo v
našem telesu, kot so na primer prebava, diureza (proces nastajanja in izločanja seča v ledvicah ) ter prenos hranljivih snovi v
celice. Voda omogoča tudi uravnavanje telesne temperature s pomočjo potenja.
Skrbi za navlaženost pljučnih tkiv, oči in kože ter jih tako ščiti in omogoča njihovo
pravilno delovanje.
Je bogata z mikrohranili, kot so vitamini in minerali, ampak nima
kalorij. Pomembno je, da je ne le pijemo, temveč da jo predvsem zaužijemo, tako
da izberemo živila, ki jo vsebujejo.
V sadju, zelenjavi in mleku je namreč do 85% vode; v mesu, ribah,
jajcih in svežih sirih je je 50% -75%; testenine in riž pa vsebujejo 60% -65% deleža
vode.
Izdelki, pripravljeni v pečici,
kot sta kruh in pica, spadajo med hrano, ki vsebuje najmanj vode. Vsebujejo je
le 20%-40%.
ZA TISTE, KI ŽELIJO OSTATI V DOBRI TELESNI FORMI
Spiti najmanj 1l vode na dan pripomore k prečiščevanju telesa, odpravi odpadne snovi in toksine. Poleg tega
dva kozarca vode pred obrokom pomagata zmanjšati apetit in tako pomaga tistim,
ki želijo slediti nizkokalorični dieti.
ALI NAM LAHKO ŠKODI, ČE POPIJEMO PREVEČ VODE?
V zadnjem času se v znanstvenih krogih veliko govori o tem, katere
koristi prinaša pitje velikih količin vode oziroma ali je tako početje v
resnici zdravju škodljivo.
Na italijanski fundaciji Umberto Veronesi so sledečega mnenja:
»pomembno je predvsem izenačiti«. »Voda,
ki jo v telo vnašamo s prehrano in pijačo, je osnovno hranilo.«, razlaga
Valeria del Balzo. Pri Ameriškem nefrološkem društvu trdijo, da ni znanstvenih
dokazov, ki bi potrjevali dobrodejnost pitja velikih količin vode, vendar je
pomembno, da vzdržujemo stalno raven količine vode v telesu. »Torej, izenačiti
vnose in izgube.«