Prvih šest sestavin damo
v aparat za peko kruha in nastavimo program »mesenje in vzhajanje«. Preverimo
maso. Če je pregosta, dodamo nekoliko vode. S konico noža postrgamo semena s stroka
vanilije. Ob pisku za dodajanje sestavin jih skupaj z vsebino obeh vrečk
poparka (dodamo samo prah in ne že pripravljen poparek) ter mandljeve arome dodamo
k masi. Ko se program konča, vzamemo maso iz aparata in ga zložimo na dve
plasti, saj tako aktiviramo gluten. Pustimo počivati 10 minut, maso damo na dva
dela in iz vsakega dela naredimo po 8 kosov.
Vsak kos razvaljamo na približno 5 mm debeline, na sredino damo žličko
marmelade in stisnemo robove, da ga zapremo. Buhteljne naložimo v pekač tako,
da je med njimi dovolj prostora in da je stisnjeni del spodaj. Pustimo jih vzhajati
še približno 45 minut, nato pa jih s čopičem premažemo z mlekom in potresemo z
vanilijevim sladkorjem. Damo v segreto pečico na 180° za približno 30 minut
oziroma tako dolgo, da dobijo zlato rumeno barve.
Postrežemo jih še tople z vanilijevo kremo, ki jo pripravimo iz vrečke pudinga
in mleka (količina je določena na embalaži pudinga). Vse skupaj zavremo in
kuhamo polovico manj časa, kot je predpisano na embalaži. Pustimo, da se ohladi,
in ves čas mešamo, da se na površini ne naredi skorjica. Ko se omaka nekoliko
zgosti, jo še enkrat pogrejemo do vretja in nato postrežemo na krožniku skupaj
z buhteljni.