1. Contenuto della pagina
  2. Menu principale di navigazione
  3. Menu di sezione
Contenuto della pagina

Prvi koraki do zdrave prehrane

 

V času odraščanja prehranjevanje predstavlja temelj, saj se so zaužite kalorije nujne za fizični kot psihičen razvoj. Gre za stil prehranjevanja, ki je drugačen od tistega za odrasle, sestavljen pa tako, da zajema prehrambena načela, ki jih organizem v razvoju potrebuje.
Pot do zdrave prehrane se začne istočasno pri starših in otrocih. Če želimo, otroka navaditi na zdrav način prehranjevanja, je potrebno, da najprej odrasel človek spremeni svoje navade in se začne zavedati, kakšna so živila, ki jih zauživa.


Prvi koraki:

Variacije v prehrani
: Ne obstajajo popolna živila (izjema je le materno mleko, pomembno v prvih šestih mesecih življenja), ampak živila z določenimi hranilnimi, kaloričnimi in energijskimi posebnostmi, ki se med sabo razlikujejo. Dajati prednost enemu živilu pred drugim lahko vodi v neuravnovešenost in/ali pomanjkanje osnovnih hranil za rast.

Uravnovešati prehrano:
Znotraj uravnovešene prehrane ima vsako hranilo svoje posebnosti. Poznavanje vsebnosti živila, ki za zauživa otrok, nam dovoljuje oblikovati primeren obrok, ki telesu da dovolj vitaminov, ogljikovih hidratov, proteinov, maščob, vlaknin in mineralnih soli, brez da bi vseboval katerega izmed komponent v prevelikih količinah.

Določiti moramo mejo:
Količina dnevno zaužitih kalorij mora biti omejena glede na starost otroka in njegove fizične aktivnosti. Pediatrova pomoč je bistvena in nepogrešljiva pri tem, kakšen je idealen energijski delež za vašega otroka.

Priporočljivo se je izogibati:
Prekomernim količinam sladkorja in soli. To pomeni, kontroliranje in omejevanje zauživanja pri otrocih določenih priljubljenih živil: sladkih in slanih prigrizkov, bonbonov in krompirčka.

Zagotavljati moramo
: Prehrano, osnovano na zauživanju veliko sadja, zelenjave in vlaknin vseh barvah življenja, ki zagotavljajo delež vitaminov, mineralnih soli in vode.


Vegeteria
: pomoč za vso družino

Prvi nasvet italijanskega Nacionalnega inštituta za nutricionistiko je zauživanje vsaj pet obrokov sadja in zelenjave na dan v obdobju odraščanja. Ne smemo pozabiti, da razvojna leta dajejo osnovo našemu zdravju, so temelji na katerih se naš organizem gradi in hkrati tudi pripravlja na nadaljnja leta. Sadje in zelenjava ne vsebujejo samo vode, mineralov, vitaminov in sladkorjev, ampak tudi zaščitne snovi, kot so polifenoli in flavonoidi, uspešni v boju z prostimi radikali.
Zeliščni inštitut L`Angelica, zagovornik zdravega načina prehranjevanja, je zasnoval Vegeteria Italiana, kot pomoč vsem tistim, ki ne uspejo dnevno zaužiti zadostne količine sadja in zelenjave. 

 
Zeliščni inštitut L'Angelica - Coswell S.p.A. P.IVA IT00708541206
  1. Privacy Policy
  2. Cookies Policy
© Copyright 2014 - credits