1. Contenuto della pagina
  2. Menu principale di navigazione
  3. Menu di sezione
Contenuto della pagina

Kaj so prosti radikali?

 

Vojna prostim radikalom: to je nova zapoved, ki se je uveljavila pri prizadevanjih za preprečevanje raka in degenerativnih bolezni,  torej proti prezgodnjemu telesnemu in umskemu staranju.

Besede kot so »prosti radikali« in »antioksidanti«, so že prisotne v kolektivni zavesti ljudi zahvaljujoč različnim informacijskim medijem. V osnovi gre za kompleksen biokemični mehanizem, ki ga navadno razumemo kot boj med dobrodejnimi (antioksidanti) ter škodljivimi snovmi (prosti radikali). Razumeti izvor problema in na kakšen način že vsem znani antioksidanti zavirajo proste radikale, je pomemben korak naprej.
 
Spoznaj svojega sovražnika

Prosti radikali so posebno reaktivne in nestabilne molekularne entitete, ki se tvorijo v našem organizmu v trenutku, ko molekula kisika, izpostavljena stresu sevanja in škodljivih dejavnikov, razpade in tako izgubi del svojega naboja.
Poškodovana molekula postane nestabilna in se poskuša vezati na celične strukture v svoji okolici, da bi ponovno vzpostavila svoje prvotno stanje stabilnosti.
Ko poteče reakcija z eno od omenjenih struktur (lipidi, proteini, DNA), se tvori še en radikal ter tako sproži verižno reakcijo, ki lahko privede do poškodb teh struktur.
Napadena celica se ne zmore braniti: oksidacijski proces jo za vedno spremeni ter povzroči njeno hitro staranje oziroma v nekaterih primerih celica dobesedno ponori in tako začne proces razpadanja.
 
Prosti radikali po svoji naravi niso škodljivi: potrebni so za pravilno delovanje celic. V optimalnih fizioloških pogojih vlada ravnovesje med tvorbo prostih radikalov in njihovo nevtralizacijo s pomočjo antioksidacijskih obrambnih mehanizmov. Ko se to ravnovesje poruši, govorimo o oksidacijskem stresu, ki je za organizem škodljiv.

Drži se prijateljev 

Pri reševanju situacije nam priskočijo v pomoč antioksidanti, ki zmorejo nevtralizirati učinek prostih radikalov ter ustvariti zaščitno pregrado, ki lahko celice reši pred oksidacijsko škodo.
Kaj je naš pravi as v rokavu? Prehrana.

Zahvaljujoč sadju in zelenjavi ter s pomočjo prehranskih dodatkov z visoko koncentracijo antioksidacijskih aktivnih principov, lahko okrepimo naš obrambni sistem in se tako ubranimo pred delovanjem prostih radikalov.
Raznolika in uravnotežena prehrana poleg tega stimulira naravno obrambo organizma, tako da poveča odzivnost imunskega sistema na viruse in bakterije.

Najbogatejše vire antioksidantov v naravi predstavljajo pigmenti, ki se nahajajo v sadju in zelenjavi rdeče, rumene in oranžne barve. V to kategorijo se uvrščajo še posebno: rdeče grozdje, borovnice, robide, jajčevci, paradižniki in marelice.

 
Zeliščni inštitut L'Angelica - Coswell S.p.A. P.IVA IT00708541206
  1. Privacy Policy
  2. Cookies Policy
© Copyright 2014 - credits