Vojna prostim radikalom: to je nova zapoved,
ki se je uveljavila pri prizadevanjih za preprečevanje raka in degenerativnih
bolezni, torej proti prezgodnjemu
telesnemu in umskemu staranju.
Besede kot so »prosti radikali« in
»antioksidanti«, so že prisotne v kolektivni zavesti ljudi zahvaljujoč
različnim informacijskim medijem. V osnovi gre za kompleksen biokemični
mehanizem, ki ga navadno razumemo kot boj med dobrodejnimi (antioksidanti) ter
škodljivimi snovmi (prosti radikali). Razumeti izvor problema in na kakšen način
že vsem znani antioksidanti zavirajo proste radikale, je pomemben korak naprej.
Spoznaj svojega sovražnika
Prosti radikali so posebno reaktivne in
nestabilne molekularne entitete, ki se tvorijo v našem organizmu v trenutku, ko
molekula kisika, izpostavljena stresu sevanja in škodljivih dejavnikov, razpade in tako izgubi del svojega naboja.
Poškodovana molekula postane nestabilna in
se poskuša vezati na celične strukture v svoji okolici, da bi ponovno
vzpostavila svoje prvotno stanje stabilnosti.
Ko poteče reakcija z eno od omenjenih
struktur (lipidi, proteini, DNA), se tvori še en radikal ter tako sproži
verižno reakcijo, ki lahko privede do poškodb teh struktur.
Napadena celica se ne zmore braniti:
oksidacijski proces jo za vedno spremeni ter povzroči njeno hitro staranje
oziroma v nekaterih primerih celica dobesedno ponori in tako začne proces
razpadanja.
Prosti radikali po svoji naravi niso
škodljivi: potrebni so za pravilno delovanje celic. V optimalnih fizioloških
pogojih vlada ravnovesje med tvorbo prostih radikalov in njihovo nevtralizacijo
s pomočjo antioksidacijskih obrambnih mehanizmov. Ko se to ravnovesje poruši, govorimo
o oksidacijskem stresu, ki je za organizem škodljiv.
Drži se prijateljev
Pri reševanju situacije nam priskočijo v
pomoč antioksidanti, ki zmorejo nevtralizirati učinek prostih radikalov ter
ustvariti zaščitno pregrado, ki lahko celice reši pred oksidacijsko škodo.
Kaj je naš pravi as v rokavu? Prehrana.
Zahvaljujoč sadju in zelenjavi ter s
pomočjo prehranskih dodatkov z visoko koncentracijo antioksidacijskih aktivnih
principov, lahko okrepimo naš obrambni sistem in se tako ubranimo pred
delovanjem prostih radikalov.
Raznolika in uravnotežena prehrana poleg
tega stimulira naravno obrambo organizma, tako da poveča odzivnost imunskega
sistema na viruse in bakterije.
Najbogatejše vire antioksidantov v naravi
predstavljajo pigmenti, ki se nahajajo v sadju in zelenjavi rdeče, rumene in
oranžne barve. V to kategorijo se uvrščajo še posebno: rdeče grozdje,
borovnice, robide, jajčevci, paradižniki in marelice.