Pogosto se dogaja, da zaradi
nepravilne prehrane, stresa ali daljšega obdobja jemanja zdravil postavimo na
kocko zdravje našega črevesja. Med
najnevarnejše sovražnike se uvrščajo antibiotiki, ki so izjemno učinkoviti
proti patogenim bakterijam, a pogosto porušijo tudi ravnovesje bakterijske
flore. V našem črevesju običajno prebivajo zdrave bakterije, ki negujejo
črevesno sluznico ter tako omogočajo normalno črevesno delovanje.
Dr. Federica
Guidi, z Raziskovalnega in razvojnega oddelka na Zeliščnemu inštitutu
L'Angelica, nam je razložila, kako varovati naše zdravje in preprečiti nastanek
nadležnih tegob, kot so zaprtje, driska ter napenjanje zaradi črevesnih motenj. Ko
se poruši naše kvalitativno in kvantitativno ravnovesje moramo, trdi
raziskovalka, od zunaj nadomestiti manjkajoče mikroorganizme z mlečno
kislinskimi bakterijami.
Zeliščni inštitut L'Angelica je razvil 2 specializirana
proizvoda za ohranjanje naravnega ravnovesja bakterijske flore in zagotavljanje
naše vsakodnevne redne prebave:
»Mlečnokislinske bakterije« ter »Mlečnokislinske bakterije z vitamini B kompleksa«.
Znotraj prehranskih dodatkov se
nahajajo 4 različni sevi bakterij, ki zagotavljajo pravilen odmerek
mlečnokislinskih bakterij:
- Lactobacillius acidophilus
- Streptococcus
- Thermophilus
- Lactobacillius delbruecklinn
bulgaricus
- Bifidobacterium sub. iactis
Kaj pa je tisto, zaradi česar so
mlečne kulture L'Angelica tako posebne?
Predvsem so to sevi Lactobacillius acidophilus
ter Bifidobacterium sub. Lactis, ki jih lahko imenujemo probiotiki. Probiotiki,
so glede na definicijo, ki jo navajata FAO in OMS, aktivne mlečne bakterije, ki
lahko, če jih uživamo v zadostnih količinah, pripomorejo h ohranjanju in
izboljšanju zdravja. Da lahko probiotike definiramo kot take, morajo zadostiti
nekaterim kriterijem: dospeti morajo živi in metabolno aktivni v prebavni trakt
ter ga kolonizirati. Samo tako lahko
ponovno vzpostavijo zdravo ravnovesje in pripomorejo h normalnemu črevesnemu
delovanju.