Brezglutenska
prehrana
Je
resnično koristna?
V
zadnjih letih smo v trgovinah in v trgovinah specializiranih z
biološko prehrano priča vedno večji ponudbi prehrambnih izdelkov,
ki ne vsebujejo glutena. In to ne zaradi tega, ker bi bilo vedno več
tistih, ki trpijo zaradi celiakije (alergija na gluten), vendar
zaradi tega, ker so (poleg tega, da je to bolezen lažje
diagnosticirati) strokovnjaki za trženje zaslutili, da se tu
skrivajo odlične možnosti za prodajo teh izdelkov tudi ljudem, ki
ne trpijo za celiakijo.
Zdravniška
mnenja:
Kot
poudarja veliko zdravnikov je hrana brez glutena nujna za ljudi, ki
trpijo za celiakijo, vendar samo in izključno le zanje. Za vse
ostale se lahko takšna prehrana izkaže kot nevarna. Gluten namreč
dopušča vzdrževanje pravilnega deleža ogljikovih hidratov, kot ga
predlaga prehranjevalna piramida pri mediteranski dieti. Dolgoročno
prehranjevanje z izdelki, ki so namenjeni bolnikom s celiakijo ali
tistim, ki so preobčutljivi na gluten lahko poleg tega spodbudi
odstotek lipidov v krvi v primeru, da je v sestavi te hrane večja
količina maščob (bolniki s celiakijo morajo nujno izenačiti
pomanjkanje ogljikovih hidratov v prehrani).
Kaj
je brezglutenska hrana?
Gre
za živila v katerih je gluten (beljakovina , ki jo vsebujejo
nekatera žita kot na primer pšenica, ječmen, dvozrna pšenica,
kamut, rž in oves) odstranjen, da lahko tisti, ki so nanj alergični
uživajo v bolj raznoliki prehrani. Brez skrbi lahko torej izberete
testenine, kruh, piškote ter moko iz koruze, riža, prosa, kvinoje
ter ajde. Odkritje hrane, ki ne vsebuje glutena je bilo odločilno za
odpravo neprijetnosti, ki so jih imeli bolniki s celiakijo, vendar pa
je tak način prehranjevanja zbudil tudi radovednost tistih, ki so
sicer zdravi.
Ovreči
je potrebno mit, da brezglutenska dieta pomaga pri hujšanju: čeprav
ji sledijo mnoge Hollywoodske dive, gre za le še eno v dolgi vrsti
zvezdniških prehranjevalnih mod, ki pa ne nudi nikakršnih
znanstvenih dokazov, da je koristna za tiste, ki ne trpijo za
alergijami. Torej recite ja izdelkom, ki ne vsebujejo glutena, vendar
pa jih striktno uživajte samo tisti, ki imate za tako prehranjevanje
zdravstvene razloge.