1. Contenuto della pagina
  2. Menu principale di navigazione
  3. Menu di sezione
Contenuto della pagina

Baldrijan, najbolj znano zelišče, ki pomaga pri stresu

 

Brezglutenska prehrana
Je resnično koristna?
V zadnjih letih smo v trgovinah in v trgovinah specializiranih z biološko prehrano priča vedno večji ponudbi prehrambnih izdelkov, ki ne vsebujejo glutena. In to ne zaradi tega, ker bi bilo vedno več tistih, ki trpijo zaradi celiakije (alergija na gluten), vendar zaradi tega, ker so (poleg tega, da je to bolezen lažje diagnosticirati) strokovnjaki za trženje zaslutili, da se tu skrivajo odlične možnosti za prodajo teh izdelkov tudi ljudem, ki ne trpijo za celiakijo.
Zdravniška mnenja:
Kot poudarja veliko zdravnikov je hrana brez glutena nujna za ljudi, ki trpijo za celiakijo, vendar samo in izključno le zanje. Za vse ostale se lahko takšna prehrana izkaže kot nevarna. Gluten namreč dopušča vzdrževanje pravilnega deleža ogljikovih hidratov, kot ga predlaga prehranjevalna piramida pri mediteranski dieti. Dolgoročno prehranjevanje z izdelki, ki so namenjeni bolnikom s celiakijo ali tistim, ki so preobčutljivi na gluten lahko poleg tega spodbudi odstotek lipidov v krvi v primeru, da je v sestavi te hrane večja količina maščob (bolniki s celiakijo morajo nujno izenačiti pomanjkanje ogljikovih hidratov v prehrani).
Kaj je brezglutenska hrana?
Gre za živila v katerih je gluten (beljakovina , ki jo vsebujejo nekatera žita kot na primer pšenica, ječmen, dvozrna pšenica, kamut, rž in oves) odstranjen, da lahko tisti, ki so nanj alergični uživajo v bolj raznoliki prehrani. Brez skrbi lahko torej izberete testenine, kruh, piškote ter moko iz koruze, riža, prosa, kvinoje ter ajde. Odkritje hrane, ki ne vsebuje glutena je bilo odločilno za odpravo neprijetnosti, ki so jih imeli bolniki s celiakijo, vendar pa je tak način prehranjevanja zbudil tudi radovednost tistih, ki so sicer zdravi.
Ovreči je potrebno mit, da brezglutenska dieta pomaga pri hujšanju: čeprav ji sledijo mnoge Hollywoodske dive, gre za le še eno v dolgi vrsti zvezdniških prehranjevalnih mod, ki pa ne nudi nikakršnih znanstvenih dokazov, da je koristna za tiste, ki ne trpijo za alergijami. Torej recite ja izdelkom, ki ne vsebujejo glutena, vendar pa jih striktno uživajte samo tisti, ki imate za tako prehranjevanje zdravstvene razloge.

 
Zeliščni inštitut L'Angelica - Coswell S.p.A. P.IVA IT00708541206
  1. Privacy Policy
  2. Cookies Policy
© Copyright 2014 - credits