1. Contenuto della pagina
  2. Menu principale di navigazione
  3. Menu di sezione
Contenuto della pagina

Dobrodejne maščobe

 

Za mnoge od nas pomeni to uresničitev sanj: jesti maščobe, zato da bi ostali v dobri formi.

Nekatere maščobe lahko, ne samo dodamo, temveč  vključimo kot sestavni del našega jedilnika, saj igrajo poglavitno vlogo za zdravje srca in celic.

O kakšnih maščobah je govora? Lipide lahko klasificiramo glede na njihovo delovanje:

-       zaloge: skoraj 98% maščob v našem organizmu so trigliceridi, to so naše energetske zaloge
-       gradniki: sestavljajo celične membrane; pojavljajo se v obliki holesterola, fosfolipidov in glikolipidov
-       biološko delovanje: v zelo majhnih količinah nekatere vrste lipidov opravljajo hormonsko funkcijo
 
Nenasičene maščobe  so zdrave maščobe, ki pospešujejo metabolizem in krepijo celične membrane ter jih tako ščitijo pred prostimi radikali. To so naše čudežne maščobe, saj nam pomagajo ohranjati nizke vrednosti LDL holesterola v krvi ter tako preprečujejo kardiovaskularne bolezni. Med temi maščobami so esencialne maščobne kisline, h katerim prištevamo znane Omega 3 in Omega 6 maščobe.  

Esencialne maščobne kisline

Med maščobe s hranljivo vrednostjo spadata dve polinenasičeni maščobni kislini: Omega 3 in Omega 6, ki jima pravimo esencialni, saj jih naš organizem, kljub temu da sta bistvenega pomena za naše zdravje, sintetizira.

Katere lastnosti imata?
 
Omega 3 maščobne kisline zmanjšujejo nivo trigliceridov v krvi ter tako lajšajo metabolični proces jeter. Zmanjšujejo tveganje hipergliceridemie in delujejo antitrombotično.
Visoke koncentracije trigliceridov v krvi pospešujejo tvorbo strdkov, kar povečuje tveganje za kardiovaskularne bolezni kot so srčni infarkt ter možganska kap.
Omega 6 maščobne kisline zmanjšujejo holesterolemijo z nižanjem  nivoja LDL holesterola, ki povzroča hipertenzijo in arteriosklerozo.
Uživanje hrane, bogate z Omega 3, kot so ribe in lanena semena, lahko torej pomaga nadzorovati raven holesterola, trigliceridov ter tako znatno zmanjša tveganje kardiovaskularnih bolezni.

 
Zeliščni inštitut L'Angelica - Coswell S.p.A. P.IVA IT00708541206
  1. Privacy Policy
  2. Cookies Policy
© Copyright 2014 - credits