1. Contenuto della pagina
  2. Menu principale di navigazione
  3. Menu di sezione
Contenuto della pagina

Najboljši antioksidanti prisotni v naravi

 
 


Antioksidanti spadajo med najboljše zaveznike našega zdravja: ščitijo nas pred oksidacijskim stresom ter tako preprečujejo bolezni in celično staranje.

 Strokovnjaki Fundacije Umberta Veronesija so nam razložili, da so antioksidanti čisto pravi »lovilci prostih radikalov«, ki jih naše telo tvori naravno, vendar pogosto v nezadostnih količinah. Nahajajo se predvsem v sadju in zelenjavi.

Med najpomembnejšimi antioksidanti, ki jih moramo redno uživati s pravilno prehrano, so: vitamin C, navzoč v sadju in zelenjavi; vitamin E, ki ga vsebujejo rastlinska olja; reservatrol, ki ga vsebuje grozdje in vino; likopen, ki ga najdemo v paradižnikih ter predvsem flavonoidi in antociani, ki jih vsebujejo sadje in zelenjava.  
MOČ ANTOCIANOV  Antociani, zahvaljujoč njihovi kemični strukturi, zaradi katere se zdijo še posebno slastni prostim radikalom, spadajo med najmočnejše in najučinkovitejše antioksidante prisotne v naravi. Privlačijo namreč proste radikale in oksidirajo namesto celic.

Ampak to še ni vse: poleg močnega antioksidacijskega delovanja, antociani zavirajo nastajanje maščobnega tkiva, ščitijo srce in ožilje ter krepijo stene kapilar.

Gre za barvila, ki so odgovorna za rdeče-oranžno ter modro-vijolično barvo. Najdemo jo v mnogih izmed najbolj znanih rastlin prisotnih v mediteranski dieti. To so naravne ovire prostim radikalom. Antociani se v velikih količinah nahajajo v črnem ribezu, malinah, borovnicah, jajčevcih, rdečem zelju, rdečih pomarančah ter v različnih vrstah barvne koruze, kot sta rdeča in črna koruza.

Zahvaljujoč antioksidacijskemu delovanju, antociani ščitijo tudi srce in ožilje. Študije so dokazale, da omenjeni antioksidanti delujejo preventivno pri nastanku nekaterih boleznih kardiovaskularnega sistema, kot na primer arteriosklerozi, ki spada med najpogostejše vzroke smrti v zahodnih državah.

O tem smo govorili z dr. Petronijevo, raziskovalko na oddelku Bioznanosti na Univerzi v Milanu, ki že leta raziskuje to področje:
»S pomočjo študij, ki smo jih opravili smo prišli do ugotovitev, da antociani v koruzi, še posebno pa v rdeči koruzi, lahko za 30% zmanjšajo škodo, ki jo povzroči infarkt zaradi ishemije.Opazili smo, da je za zaščitno delovanje rdeče koruze odgovoren predvsem povečan nivo glutationa. Torej imajo antociani, ki jih zaužijemo s pravilno prehrano, sposobnost zvišati raven glutationa, naravnega antioksidanta, ki se nahaja v našem organizmu.«

 Visoka koncentracija antocianov v rdeči koruzi zmore zvišati tudi raven Omega 3 (koristnih maščob, ki ščitijo naše celice)  v krvi , kar ima očitne dobrodejne učinke na tkiva in celoten organizem.

 
Zeliščni inštitut L'Angelica - Coswell S.p.A. P.IVA IT00708541206
  1. Privacy Policy
  2. Cookies Policy
© Copyright 2014 - credits