1. Contenuto della pagina
  2. Menu principale di navigazione
  3. Menu di sezione
Contenuto della pagina

Jesti po barvah

 
 
 
 

Zdravo jesti je enako, kot imeti se rad, živeti bolje in biti zdrav. Sadje in zelenjava sta osnovi zdrave prehrane. Vsebujejo minerale, kot so kalij, magnezij, selen, železo in številne druge antioksidativne snovi, ki varujejo naš organizem proti prostim radikalom. 

 
 

Ampak koliko in katero sadje moramo uživati?

 Raziskovalci AIRC pravijo, da če bi vsakodnevno vnašali v našo prehrano 5 porcij sadja in zelenjave, bi se število primerov tumorja znižalo za vsaj 20 odstotkov. Fitokemikalije namreč delujejo kot prave zaščitne ograde, ki preprečujejo nastanek tumornih bolezni in ohranjajo zdravje ter dobro počutje.

Vnos raznolikih petih porcij sadja in zelenjave na dan, je torej prvi in najpomembnejši korak do zdravega življenja.

Vsak produkt ima svoje dobrodejne lastnosti: 

Česen in čebula vsebujeta alicin, ki pomaga pri preprečevanju raka na požiralniku, želodcu in danki.

Cvetača, brokoli in druge križnice so učinkovite pri boju proti raku na pljučih, dojkah, želodcu, danki in grlu.


Paradižnik, bogat z lycopene, ima pomembno vlogo pri preprečevanju raka na prostati, medtem ko soja, stročnice in zeleni čaj upočasnjujejo rast in širjenje rakavih celic.

Zelenolistna zelenjava, kot na primer špinača, solata in cikorija so, poleg tega, da so bogate z vlakninami, pomembne tudi za preprečevanje raka na dojkah, koži, želodcu in danki, zahvaljujoč koncentraciji karotenoidov in folatov v njihovi notranjosti.


Pravilo petih barv dobrega počutja nam pomaga pri pomembnem vnosu raznolikih snovi.
Dovolj je torej vsak dan pojesti eno živilo ene barvne kategorije, da si zagotovimo ustrezen vnos vseh hranilnih snovi in antioksidantov, ki jih potrebujemo.
 

 

Jesti po barvah je prvo pravilo za zdravje in zdravo prehrano!

MODRA – VIJOLIČNA
jajčevci, radič, gozdni sadeži, slive, rdeče grozdje, fige
ZELENA
šparglji, brokoli, kumare, solata, špinača, belo grozdje, kivi
BELA
česen, cvetača, čebula, koromač, gobe, jabolka, hruške
RUMENA-ORANŽNA
buče, korenje, paprika, marelice, agrumi, melone, breskve
RDEČA
pesa, paradižniki, redkvice, češnje, jagode, rdeče pomaranče
Zeliščni inštitut L'Angelica - Coswell S.p.A. P.IVA IT00708541206
  1. Privacy Policy
  2. Cookies Policy
© Copyright 2014 - credits