Zdravo jesti je enako, kot imeti se rad, živeti bolje in biti zdrav. Sadje in zelenjava sta osnovi zdrave prehrane. Vsebujejo minerale, kot so kalij, magnezij, selen, železo in številne druge antioksidativne snovi, ki varujejo naš organizem proti prostim radikalom.
Ampak koliko
in katero sadje moramo uživati?
Raziskovalci
AIRC pravijo, da če bi vsakodnevno vnašali v našo prehrano 5 porcij sadja in
zelenjave, bi se število primerov tumorja znižalo za vsaj 20 odstotkov. Fitokemikalije
namreč delujejo kot prave zaščitne ograde, ki preprečujejo nastanek tumornih
bolezni in ohranjajo zdravje ter dobro počutje.
Vnos raznolikih petih porcij sadja in zelenjave na dan, je torej
prvi in najpomembnejši korak do zdravega življenja.
Vsak produkt ima svoje dobrodejne lastnosti:
Česen in čebula vsebujeta alicin, ki pomaga pri preprečevanju raka
na požiralniku, želodcu in danki.
Cvetača, brokoli in druge križnice so učinkovite pri boju proti raku na
pljučih, dojkah, želodcu, danki in grlu.
Paradižnik, bogat z lycopene, ima pomembno vlogo pri preprečevanju raka na
prostati, medtem ko soja, stročnice in zeleni čaj upočasnjujejo rast in
širjenje rakavih celic.
Zelenolistna zelenjava, kot na primer špinača, solata in cikorija so, poleg
tega, da so bogate z vlakninami, pomembne tudi za preprečevanje raka na dojkah,
koži, želodcu in danki, zahvaljujoč koncentraciji karotenoidov in folatov v
njihovi notranjosti.
Pravilo petih barv dobrega počutja nam pomaga pri pomembnem vnosu raznolikih snovi.
Dovolj je torej vsak dan pojesti eno živilo ene barvne kategorije, da si
zagotovimo ustrezen vnos vseh hranilnih snovi in antioksidantov, ki jih
potrebujemo.
MODRA – VIJOLIČNA |
jajčevci, radič, gozdni sadeži, slive, rdeče grozdje, fige |
ZELENA |
šparglji, brokoli, kumare, solata, špinača, belo grozdje, kivi |
BELA |
česen, cvetača, čebula, koromač, gobe, jabolka, hruške |
RUMENA-ORANŽNA |
buče, korenje, paprika, marelice, agrumi, melone, breskve |
RDEČA |
pesa, paradižniki, redkvice, češnje, jagode, rdeče pomaranče |